Jaluzi perde kelimesi İngilizce venetian blinds kelimesine karşılık gelir. Ülkemizde yatay pvc, alüminyum, metal, ahşap şeritlerden oluşan perdelere verilen genel isimdir. Bilinen en eski mekanizmalı perde modelidir. Günümüzde mimarlar tarafından en çok tercih edilen ofis, mutfak ve banyo perdeleridir. Ancak tüm pencerelerde kullanabilirsiniz. Yatay şeritlerden oluşan mekanizmalı perdelere verilen genel addır. Şeritler pvc, kumaş, alüminyum, ahşap, sahte ahşap olabilir. Genelde düz renklerden oluşur.
Jaluzi perdelerde 2 farklı hareket bulunur. 1 çubuk ve ipli mekanizma ile çalıştırılır. Motorlu seçeneği bulunur. Uzaktan kumanda ile ya da duvara takılan elektrik düğmesi gibi bir düğme ile çalıştırılır. Jaluzi çubuğu tilt hareketini sağlar. Perde açıkken yani pencereyi kapatmış iken slatlerin (şeritlerin) kendi etrafında 180 dereceye kadar dönmesine tilt hareketi denir.
Güneşin durumuna göre tilt hareketi ile ışığın odaya girme yönünü ve miktarını yönetebilirsiniz. Ofis ya da ofisinizin hemen karşısında yerleşim varsa ve dışarıdan içerinin görünmesini engellemek için sletleri hafif yukarı doğru ayarlarsanız hem içerisi ışık almış olur hem de dışarıdan içerisi görünmez. Işığı enggelemek isterseniz, ortamı karartma isterseniz slatleri pencereye paralel konuma getirebilirsiniz.
Jaluzilerde bulunan diğer ip ile de perdenin tamamen aşağı inmesini ya da yukarıda toplanmasını sağlayabilirsiniz.
Isıcam arası jaluzi perde evlerde ve iş yerlerinde ısı camın içinde kullanılan jaluzi perde sistemleridir. Isı cam arası jaluzi perde slaytları ve sistemi özel üretilen ürünlerdir. Birçok çalışma mekanizma sistemi kullanılabilmektedir. Motorlu ısı cam arası jaluzi perde sistemi de bu sistemlere dahildir.
Isıcamlar ısı yalıtımı için genellikle dış cephede kullanılan cam sistemleridir. İçlerinde özel bir gaz vardır. Isı camlarda kullanılan jaluzi perde bu gaz sisteminden etkilenip deforme olmayacak alaşımdan yapılmaktadır.
Çift camlar ofislerde ve iş yerlerinde, ara bölmede iç mekânlarda kullanılan camlar olduğundan dolayı, ısı camda kullanılan gaz kullanılmaz. Dolayısıyla çift cam içine kullanılacak jaluzi slaytları, ısı camda kullanılan jaluzi slaytları gibi özel alaşımlı olması gerekmez. Çift cam arasında normal jaluzi slaydı kullanmak maliyet açısından daha ekonomik olacaktır.